woensdag 3 april 2013

Kleine Stapjes, early intervention programma

De eerste 4 jaren zijn cruciaal in de ontwikkeling van je kind. Als er sprake is van een ontwikkelingsachterstand, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met het aanbieden van extra hulp bij het leren. Alle kinderen leren vaardigheden in stappen. Kinderen die moeilijker leren, kunnen meer tussenstapjes nodig hebben om hetzelfde doel te bereiken. Met het vroeghulpprogramma Kleine Stapjes kun je als ouders zelf aan de slag om in kleine stapjes specifieke vaardigheden samen met je kind te oefenen.
Het programma is bedoeld voor kinderen met een ontwikkelingsleeftijd van 0 tot 4 jaar. Het bestaat uit een map met verschillende hoofdstukken, waarin de verschillende ontwikkelingsgebieden worden behandeld.  Met behulp van invullijsten kun je toetsen waar je kind zich bevindt op elk gebied. De gebieden die behandeld worden zijn: Communicatie, Fijne Motoriek, Grove Motoriek, Receptieve Taal en Persoonlijke en Sociale Vaardigheden. Op basis van de invullijsten kun je een gericht oefenplan maken voor je kind. Voor elke vaardigheid wordt uitgebreid beschreven op welke manier je dit kan oefenen.
Ik heb het programma thuis gebruikt voor mijn zoontje, en vond het erg handig. Er staan heel veel tips en idee├źn om spelletjes en activiteiten te doen met je kind. Hele simpele dingen die je heel makkelijk in kan passen in je dagelijkse leven, maar waar je uit jezelf niet altijd aan denkt. Ook helpt het goed om een duidelijker beeld te krijgen van de ontwikkeling van je kind, en welke stapjes er voor nodig zijn om bepaalde mijlpalen te bereiken.
Het programma kan besteld worden via de webshop van Stichting Downsyndroom en kost 65 euro.Des te vroeger, des te beter

Als je merkt dat je kind achterloopt, wacht dan niet te lang met het extra stimuleren van je kind. Vaak zal je vanuit je omgeving gerustgesteld worden, met de boodschap dat ieder kind anders is, en ze het allemaal op hun eigen tempo doen. Dat is natuurlijk ook zo. Bij kinderen met een duidelijke ontwikkelingsachterstand is er alleen wel meer aan de hand dan dingen op je eigen tempo doen. Deze kinderen hebben welk degelijk extra ondersteuning nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Uit veel onderzoeken blijkt dat des te eerder je kinderen deze extra ondersteuning geeft, des te effectiever het is. Laat dus geen kostbare tijd voorbij gaan, en ga zo snel mogelijk aan de slag met je kind. Voor jonge kinderen zijn er verschillende programma's die je thuis uit kunt voeren. Een daarvan is "Kleine Stapjes". In mijn volgende blog zal ik daar verder op ingaan.