woensdag 10 april 2013

Sensorische integratiestoornis


Reageert je kind overgevoelig op prikkels, of geeft het juist te weinig reactie op prikkels? Heeft het problemen met aanraking, beweging of lichaamshouding? Reageert het soms op een ongebruikelijke manier op bepaalde situaties, geluiden, geuren, smaken? Als dit het geval is kan het zinnig zijn om meer informatie te zoeken over sensorische integratiestoornis.

Een sensorische integratiestoornis is het onvermogen om informatie die via de zintuigen is binnengekomen zodanig te gebruiken dat een soepel functioneren in het dagelijks leven mogelijk wordt. De integratie van de informatie die via de zintuigen binnenkomt vindt plaats in het centrale zenuwstelsel, dat wordt bestuurd door de hersenen. Als de informatieverwerking rommelig verloopt, kunnen de hersenen hun belangrijkste taak, het verwerken van sensorische boodschappen, niet goed uitvoeren.
De samenhang tussen je hersenen en je gedrag is groot. Omdat het brein van een kind met een sensorische integratiestoornis ongeorganiseerd is, zal een groot deel van zijn gedrag dat ook zijn. De algehele ontwikkeling van je kind zal meer ongeordend verlopen, en het kan voor je kind een opgave zijn om doodgewone taken uit te voeren en te reageren op alledaagse gebeurtenissen.

Een heel goed boek over dit onderwerp is Uit de Pas, omgaan met sensorische integratiestoornis bij kinderen, van Carol Stock Kranowitz. Zij geeft uitgebreide en duidelijke informatie over deze stoornis, en vooral: veel tips en oefeningen die je zelf thuis toe kan passen samen met je kind. Een aanrader.


Bron: Uit de pas, Kranowitz, 2005.