dinsdag 20 augustus 2013

Spraakachterstand: fotoboekje maken

Wanneer je kind laat is met praten, kun je met een eenvoudig hulpmiddel je kind uitlokken om woordjes te zeggen: maak zelf een fotoboekje van favoriete personen of voorwerpen.

Sommige kinderen met een ontwikkelingsachterstand zijn erg laat met praten of lijken niet de behoefte te voelen om zelf woordjes te gebruiken. Mijn zoontje was er ook zo een. Hij brabbelde niet, zei geen woordjes na en deed eigenlijk geen enkele poging om iets te zeggen. Dit veranderde toen we een fotoboekje maakten van zijn favoriete voorwerpen en personen, zoals oma, opa , een koekje, zijn speelgoedauto.én ga zo maar door. Zijn interesse was eindelijk gewekt, en niet lang daarna begonnen de eerste woordjes te komen.
Door dit persoonlijke fotoboekje dagelijks samen met je kind te bekijken en de foto's te benoemen, sluit je aan bij de belevingswereld van je kind. Dit zal het voor je kind makkelijker maken de woordjes te onthouden en uiteindelijk zelf te gaan gebruiken. Probeer het maar eens, je zult versteld staan van het effect.

Online oefenprogramma: Squla

 Wanneer je kind moeite heeft met bepaalde vakken op de basisschool, is het nuttig om je kind thuis extra te laten oefenen. Een handig en heel compleet online oefenprogramma is Squla.

Wanneer je kind een ontwikkelingsachterstand heeft, gaat leren niet vanzelf. Vaak is extra herhaling nodig om bepaalde vaardigheden goed in te laten slijten. Extra oefenen thuis is belangrijk, en geeft je kind ook weer meer zelfvertrouwen op school. Een goed en heel compleet online oefenprogramma voor basisschoolvakken is Squla. Voor alle vakken van groep 1 t/m 8 kan je kind zelf aan de slag met leuke games en quizzen. De spelletjes zijn logisch opgebouwd en je kind krijgt direct een terugkoppeling over de antwoorden, met zonodig uitleg en extra tussenstapjes.
Wij gebruiken dit programma thuis, en het is mede aan het oefenen met Squla te danken dat mijn zoontje een grote sprong heeft gemaakt op school. Kijk voor meer informatie op www.squla.nl

Training werkgeheugen: Cogmed

Heeft je kind moeite met het onthouden van lange instructies? Kan het zich moeilijk concentreren, en is het snel afgeleid? Dit kan te maken hebben met problemen met het werkgeheugen. Een computerprogramma dat dit kan helpen trainen is Cogmed.

Slechte schoolprestaties zijn vaak gerelateerd aan problemen met het werkgeheugen. Het werkgeheugen is het vermogen om informatie voor korte tijd in je hersenen op te slaan, je te concentreren op een handeling en te onthouden wat je na die handeling moet doen. Verscheidene onderzoeken hebben aangetoond dat onvoldoende functioneren van het werkgeheugen vaak leidt tot problemen met begrijpend lezen en rekenen. Het werkgeheugen kan verbeterd worden door het intensief en systematisch te trainen. Cogmed is een computertrainingsprogramma van 5 weken dat ontwikkeld is door neurowetenschappers en aantoonbaar effectief is gebleken bij het verbeteren van het werkgeheugen. Hierdoor is je kind minder afgeleid en kan het zijn aandacht langer vasthouden bij schoolse taken. Het programma kan zowel thuis als op school uitgevoerd worden, en wordt telefonisch of via internet begeleid door een coach. Kijk voor meer informatie op www.cogmed.nl