donderdag 22 augustus 2013

Samen spelletjes doen: jumbolino

Samen spelletjes doen is gezellig en heel goed voor je kind. Het leert om beurt te wisselen, zich te houden aan spelregels, samen te werken en om te gaan met frustratie. Soms is het best moeilijk om een spel te vinden dat aansluit bij de ontwikkeling van je kind. Als het te ingewikkeld is, zal je kind snel afhaken of gefrustreerd raken. 

Een leuk spel dat gemakkelijk te begrijpen is en spelenderwijs je kind leert puzzelen en rekenen is Jumbolino. Het spel bestaat uit 4 clowntjes die bestaan uit 6 puzzelstukjes en 2 dobbelstenen. De puzzelstukjes zijn genummerd van 1 tot en met 6. Om beurten gooi je met de de dobbelstenen. Gooi je een 1, dan mag je het hoofd van de clown pakken, gooi je een 2 dan mag je de buik pakken, enzovoorts. Degene die de meeste clowntjes bij elkaar heeft gedobbeld heeft gewonnen.
Het leuke is dat je de cijfers van de dobbelstenen ook bij elkaar op mag tellen of van elkaar af mag trekken om tot het getal te komen dat je nodig hebt. Zo raakt je kind spelenderwijs vertrouwd met het eerste rekenen.
Vaardigheden die geoefend worden met dit spel zijn: kleurenherkenning, fijne motoriek, sociale vaardigheden, cijferherkenning, optellen en aftrekken.

Stichting Mee

Als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je kind, is het als ouders nog een hele zoektocht om uit te vinden waar je het beste terecht kunt voor hulp of informatie. Een organisatie die je hierbij kan helpen is Stichting MEE.

Stichting MEE is een landelijke steunpunt dat ouders ondersteunt bij het zoeken van de juiste hulp voor hun kind. Wanneer je je aanmeldt, komt er een consulent thuis bij je langs om te bespreken wat er aan de hand is en wat je hulpvraag is. De consulent kan je vervolgens adviseren over de juiste hulp voor je kind en je hiervoor ook aanmelden.
Mijn ervaring is dat, zeker in het begin, je als ouder nauwelijks weet waar je moet beginnen. Het prettige van MEE is dat ze een groot netwerk hebben van allerlei organisaties en hulpverleners, en hierdoor een redelijk goede inschatting kunnen maken van wat eventueel voor jouw kind geschikt kan zijn. Ook geven ze zelf allerlei cursussen, zoals de Hanencursus, die heel nuttig kunnen zijn. Daarnaast is een groot voordeel: hun hulp is GRATIS!
Kijk voor meer informatie op www.mee.nl